Een trappistenbier is net iets anders dan een abdijbier. Dat komt omdat ‘trappist’ een beschermde naam is die enkel voorbehouden is aan bieren die voldoen aan de vereiste criteria opgesteld door de Internationale Vereniging Trappist.

Een bier mag zich uitsluitend trappistenbier noemen wanneer het gebrouwen is binnen de muren van een trappistenabdij, onder verantwoordelijkheid van de monniken. De opbrengsten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft wordt aan charitatieve doeleinden, sociale werken en aan mensen in nood besteed.

De controle gebeurt door de Internationale Vereniging Trappist (www.trappist.com). Voldoet een bier aan de regels dan mag het zich trappistenbier noemen en krijgt het het zeshoekige ATP-logo (Authentic Trappist Product).

Een Trappistenbier drink je niet, maar degusteer je. Bij voorkeur in het bijpassende glas om de smaak en het aroma het best tot zijn recht te laten komen.